uk
2017. június 26.

Üdvözöljük a SpringMed Kiadó honlapján, ahol saját kiadványainkra
20% kedvezményt biztosítunk. Emellett heti és havi akciókkal várjuk kedves vásárlóinkat, ahol akár 70% kedvezményt is kaphat! Egészségügyi ismeretterjesztő és orvosi könyvek széles kínálatával valamint ingyenes átvételi lehetőséggel várjuk. Kollégáink készséggel állnak rendelkezésére!

Kiadvány keresése:   
A kosár jelenleg üres!

SPRINGMED KIADVÁNYOK SOROZATONKÉNT

BETEGSÉGRŐL-EGÉSZSÉGRŐL MINDENT

ORVOSI SZAKKÖNYVEK MAGYAR NYELVEN

SPRINGMED LETÖLTHETŐ KIADVÁNYOK

ORVOSI SZAKKÖNYVEK IDEGEN NYELVEN

- 2017. MÁRCIUS 31-IG AKCIÓS KIADVÁNYOK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON IDE! -

A nap könyve

Oszteoporózis - A csontritkulás megelőzése és kezelése

Oszteoporózis - A csontritkulás megelőzése és kezelése

1680 Ft -70% 504Ft

Akciós könyveinkből

Oszteoporózis - A csontritkulás megelőzése és kezelése

Oszteoporózis - A csontritkulás megelőzése és kezelése

Migrénes fejfájás - Hogyan segíthet a kínai orvoslás?

Migrénes fejfájás - Hogyan segíthet a kínai orvoslás?

Schüssler-sók alkalmazása gyermekkorban

Schüssler-sók alkalmazása gyermekkorban

Életviteli tanácsok a sikeres testsúlycsökkentéshez

Életviteli tanácsok a sikeres testsúlycsökkentéshez

Lexikon / HEMATOLÓGIA

B-sejtek: az immunrendszerhez tartozó, a csontvelőből származó fehérvérsejtek, más néven B-limfociták. Antitesteket termelnek, és részt vesznek a fertőzések leküzdésében.

Baktériumok: egysejtű mikroorganizmusok nagy csoportja. Az állatoknál és az emberben számos típusuk fertőzéseket és betegségeket okoz.

Biológiai kezelés: olyan kezelés, amely az immunrendszer fertőzéssel és betegséggel szembeni védekezőképességét serkenti vagy állítja helyre. A biológiai kezelés egyes hatóanyagai közvetlenül a rákos sejtekre hatnak, és gátolják növekedésüket. A biológiai kezelést azoknak a mellékhatásoknak a csökkentésére alkalmazzák, amelyeket egyes rákkezelések okozhatnak. Nevezik még immunterápiának, bioterápiának vagy biológiai választ módosító (BRM) kezelésnek.

Biológiai terápia: lásd Immunterápia.

Csecsemőmirigy: a nyirokrendszer egyik szerve. Itt növekednek és osztódnak a T-limfociták. A csecsemőmirigy a mellkasban, a szegycsont mögött található.

Csontvelő: a csontok belsejében található puha, szivacsszerű szövet, amely fehérvérsejteket, vörösvérsejteket és vérlemezkéket termel.

Csontvelő aspiráció: egy kis csontvelő minta leszívása tűn keresztül (általában a szegycsontból vagy a csípőcsontból), mikroszkópos vizsgálat céljából.

Csontvelő biopszia: szövetminta eltávolítása a csontvelőből vastag tűvel, mikroszkópos vizsgálat céljából (általában a csípőlapátból).

Csontvelő-átültetés: olyan eljárás, amely során a nagydózisú rákellenes gyógyszerekkel vagy sugárzással elpusztított csontvelőt új csontvelővel helyettesítik. Az átültetés lehet autológ (az egyén saját csontvelőjét a kezelés előtt elraktározták) vagy allogén (mástól kapott) vagy szinergiás (egypetéjű ikertestvértől kapott).

CT-vizsgálat (computertomográfiás vizsgálat): a röntgenvizsgálat elvén működő számítógépes vizsgálat. Különböző irányból részletes sorozatfelvételeket készítenek, amelyeket egy számítógép háromdimenziós képekké alakít.

Daganat: rendellenes szövettömeg, amely túlzott sejtosztódás következménye. A daganatok nem játszanak hasznos szerepet a szervezetben. Lehetnek jóindulatúak (nem rákosak) vagy rosszindulatúak (rákosak).

Dialízis: a vér megtisztításának módszere akkor, amikor a vesék nem képesek megszűrni azt.

Dietetikus: táplálkozási szaktanácsadó.

Diffúz, nagy B-sejtes limfóma: a B-sejtes non-Hodgkin limfóma egy típusa, amely általában gyorsan növekszik és agresszív. A non-Hodgkin limfóma leggyakoribb típusa, amelyet a nyirokcsomókban, a lépben, a májban, a csontvelőben és más szervekben nagyon gyorsan növekvő tumorok jellemeznek. További tünet lehet a láz, az éjszakai izzadás és a fogyás. A diffúz, nagy B-sejtes limfómának számos altípusa van. Kezelésében a kemoterápiával együtt adott immunterápia jelentős előrelépést hozott.

Donor: őssejt- vagy szervátültetés során a sejteket vagy szervet adó személy.

Életminőség (angolul Quality of Life, QoL): életkedvet, az életvitel minőségét jellemzi. Számos klinikai vizsgálat tanulmányozza a daganatoknak és kezelésüknek az életminőségre gyakorolt hatását. Ezek a kutatások meghatározzák az egyén jó közérzetének szempontjait, és figyelik, hogy a beteg hogyan tudja ellátni mindennapi feladatait.

Emésztőtraktus: azon szervek összessége, amelyek az étel továbbításában (nyelés, emésztés és ürítés) vesznek részt. Ide tartozik a száj, a nyelőcső, a gyomor, a vékony- és vastagbél, a végbél és a végbélnyílás.

Epstein-Barr-vírus (EBV): egy gyakori vírus, amely a legtöbb emberben tüneteket nem okoz. Bizonyos daganatok előfordulásával azonban összefüggésbe hozható, pl. Burkitt limfóma, immunoblasztos limfóma, és nazofaringeális karcinóma (az orr és a garat hámeredetű rákos megbetegedése).

Eritropoetin: olyan fehérjetermészetű anyag, amely hormonként hatva serkenti a csontvelőben zajló vörösvérsejtképzést. A vérszegénység elleni küzdelem egyik fontos fegyvere.

Excíziós biopszia: diagnosztikus célú sebészeti beavatkozás, amely során az egész csomót vagy a teljes gyanús területet eltávolítják. Az így nyert szövetet mikroszkóp alatt megvizsgálják.

Fehérvérsejt: FVS (WBC, white blood cell). A név olyan vérsejtekre utal, amelyek nem tartalmaznak hemoglobint. Fehérvérsejtek a limfociták, neutrofil, eozinofil granulociták, makrofágok és hízósejtek. Ezeket a sejteket a csontvelő termeli, és feladatuk a fertőzéssel és más betegségekkel való küzdelem.

Fertőzés: kórokozók bejutása és elszaporodása a szervezetben. A test bármely részét megtámadhatják, és bárhova eljuthatnak. Kórokozók a baktériumok, a vírusok és a gombák. A fertőzés kialakulásának helyétől függően lázat és egyéb panaszokat okozhatnak. Ha a szervezet természetes védekezőképessége erős, a kórokozókat elpusztítja, és így kivédi a fertőzést. A rákellenes kezelések néhány típusa csökkenti ezt a természetes védekezőképességet, vagyis károsítja az immunrendszert.

Figyelmes várakozás: a rákellenes kezelést csak a tünetek rosszabbodásakor vagy megváltozásakor kezdik meg, addig a beteg állapotát folyamatosan, gyakori vizsgálatokkal kísérik figyelemmel. Más néven "várakozz és figyelj" taktikának vagy obszervációnak is nevezik.

Follikuláris limfóma: általában indolens (lassú növekedésű) B-sejtes non- Hodgkin limfóma (immunrendszeri daganat). A tumorsejtek csoportokat (úgynevezett follikulusokat) alkotnak. Számos altípusa ismert. Kezelésében a kemoterápiával kiegészített immunterápia jelentős előrelépést hozott.

Gerincvelő: a koponya aljától a háton végighúzódó, idegszövetből álló köteg, amelyet a gerincoszlop, valamint a csigolyákon belül még három hártya vesz körül. A gerincvelő és az agy együtt alkotják a központi idegrendszert. A gerincvelői idegek közvetítik a legtöbb információt az agy és a test egyéb részei között.

Gyógyulás: a rák jeleinek és tüneteinek csökkenése vagy eltűnése. Részleges gyógyulás esetén a rák néhány jele és tünete elmúlik, de nem az összes. Teljes gyógyulás esetén a rák minden jele és tünete elmúlik, bár a testben még jelen lehet a rák.

H. pylori: helicobacter pylori (ejtsd helikobakter pilori) nevű baktériumtípus, amely gyomor- és vékonybélgyulladást, valamint ezek fekélyét okozhatja. A H. pylorival fertőzött betegeknél megnövekedhet a gyomorban kialakuló rákos elváltozások, például a MALT-limfóma (Mucosa-Associated Limfoid Tissue) kialakulásának valószínűsége.

Hajlamosító tényező: más néven rizikófaktor. Egy betegség kialakulásának valószínűségét növelő tényező. A rák hajlamosító tényezői közé tartoznak az életkor, a családban előforduló daganatok, a dohányzás, bizonyos táplálkozási szokások, kóros elhízás, mozgáshiány, sugárzás és egyéb rákkeltő anyaggal való érintkezés, genetikai eltérések.

Hasüreg: a testnek azon része, amelyben a hasnyálmirigy, a gyomor, a belek, a máj, az epehólyag és sok egyéb szerv található.

Helyi/lokális (mindkettő szót használják) kezelés: olyan kezelés, amely a daganat sejtjeire és a környező területre hat.

Hematológus: a vér és a nyirokrendszer megbetegedéseinek kezelésében jártas szakorvos.

Hiperkalcémia: rendellenesen magas vérkalcium-szint.

HTLV-1: humán T-sejt leukémia vírus 1-es típus. A T-sejteket (a fehérvérsejtek egyik típusát) megtámadó vírus, amely leukémiát és limfómát okozhat. A HTLV-1 közösen használt injekciós tűvel, vérátömlesztéssel vagy szexuális úton terjed, valamint az anya fertőzheti meg vele gyermekét szüléskor vagy szoptatáskor.

Immunrendszer: szervek és sejtek egész/összetett/komplex csoportja, melyek megvédik a testet a fertőzésektől vagy betegségektől.

Immunterápia: célja a daganatsejt célzott elpusztítása. Olyan kezelés, amely elősegíti a szervezet védekezőképességének válaszát, a rákos és egyéb megbetegedésekkel szemben. Ez a kezelés fokozza bizonyos hagyományos kezelés terápiás hatását, emellett jól tolerálható. Hatását a célsejtekhez kapcsolódva fejti ki. Megjelöli a daganatsejteket, majd azok pusztulását okozza. Az immunterápiát szokás még bioterápiának, célzott terápiának, vagy biológiai válaszmódosításnak is nevezni. Ide tartoznak a monoklonális antitestek is.

Incíziós biopszia: diagnosztikus célú sebészeti beavatkozás, amely során eltávolítanak egy csomót vagy egy kis darabot a gyanús területből. Az így nyert szövetet mikroszkóp alatt megvizsgálják.

Injekció: folyadékok, gyógyszerek bejuttatása a szervezetbe egy tű és egy fecskendő segítségével.

Intravénás: IV. (Vér)Éren belüli.

IV: intravénás. Vénába (visszérbe) fecskendezett.

Kalcium: fogakban, csontokban és más szövetekben található ásvány.

Kemoterápia: rákellenes gyógyszerekkel történő kezelés.

Kiegészítő (komplementer) és alternatív gyógykezelés, CAM: (a Complementary and Alternative Medicine angol kifejezés rövidítése). A standard, hagyományos terápiák mellett (kiegészítő) vagy helyett (alternatív) alkalmazott kezelések. Általában nem tartoznak a hagyományos orvosi gyakorlathoz. A standard terápiák hosszú és gondosan ellenőrzött kutatási folyamatot járnak végig, amely bizonyítja a biztonságosságukat és hatásosságukat. A kiegészítő és alternatív kezelések többségéről sokkal kevesebb ismerettel rendelkezünk. Ebbe a kategóriába tartoznak az étrend-kiegészítők, a mega-dózisú vitaminok, a gyógynövény-készítmények, a speciális teák, az akupunktúra, a masszázskezelés, a mágnesterápia, a spirituális gyógyítás és a meditáció.

Kismedence: a hasüreg alsó, a két csípőcsont között elhelyezkedő része.

Klinikai vizsgálatok: olyan típusú kutatási tanulmányok, amelyek új orvosi kezelések vagy más beavatkozások hatékonyságát vizsgálják betegekben. Az ilyen tanulmányok egy betegség szűrésének, megelőzésének, diagnózisának vagy kezelésének új módszereit próbálják ki. A tanulmányok klinikán vagy máshol, de mindig orvosi körülmények között, orvosi ellenőrzés mellett vihetők véghez.

Kolónia-stimuláló faktorok: olyan anyagok, amelyek serkentik a vérsejtek termelődését. Kolóniastimuláló faktorok lehetnek a granulocita kolóniastimuláló faktorok (más néven G-CSF és filgrastim), granulocita-makrofág kolónia-stimuláló faktorok (más néven GM-CSF és sargramostim) és a promegapoietin.

Kontrasztanyag: a kóros területek kimutatását elősegítő festék vagy más anyag. Vénás injekció, beöntés vagy szájon át adott tabletta formájában juttatják be a beteg szervezetébe röntgen-, CT-, MR- vagy más képalkotó eljárások során.

Kóros elhízás: kóros kövérség, az egészséget károsító mértékű zsírszövet-lerakódás.

Lágyékhajlat: a comb és a has találkozási helye.

Laktát dehidrogenáz (LDH): a vérben és más testszövetekben található, a sejtek energiatermelésében szerepet játszó enzimek egy csoportja. Magas LDH-szint mutatható ki szövetkárosodáskor és bizonyos típusú daganatok vagy egyéb betegségek esetében.

Lép: a nyirokrendszer egyik szerve. A lép termeli a limfocitákat, tárolja a vérsejteket, megszűri a vért, kivonja az elöregedett vérsejteket. A gyomor mellett, a hasüreg bal oldalán található.

Limfocita: a fehérvérsejtek egyik típusa. Számos feladatot látnak el az immunrendszerben, például antitesteket és más anyagokat termelnek, védekeznek a fertőzésekkel és egyéb betegségekkel szemben.

Limfóma: az immunrendszer sejtjeiből kiinduló rákos elváltozás. Két fő csoportra osztható. Az egyik a Hodgkin limfóma, amelyet az úgynevezett Reed-Sternberg sejtek jelenléte jellemez. A másik kategória a non-Hodgkin limfóma, amely tovább osztható több, különböző immunrendszeri eredetű daganatra. A non-Hodgkin limfómákat osztályozhatjuk továbbá növekedési gyorsaságuk szerint indolens (lassan növekvő) vagy agresszív (gyorsan növekvő) csoportokba. Ezek az altípusok különböző mértékben reagálnak a kezelésre. A Hodgkin és a non-Hodgkin limfóma is előfordulhat gyermekekben és felnőttekben egyaránt, a prognózis és a kezelés pedig a rák típusától és stádiumától függ.

Lokális kezelés: helyi kezelés. A tumorsejteket és közvetlen környezetüket érintő kezelés.

M-proteinek: antitestek vagy antitest részek, amelyeket általában nagy mennyiségben találunk a myeloma multiplexben szenvedő betegek vérében vagy vizeletében.

Magas malignitású limfóma: a limfóma azon típusa, amely gyorsan növekszik és terjed, és súlyos tünetekkel jár. HIV-pozitív személyeknél fordul elő gyakran (AIDS-betegséghez kapcsolt limfóma). Agresszív limfómának vagy közepes malignitású limfómának is hívják.

Mandula: a torok mindkét oldalán megtalálható nyirokszövetből álló kis szerv.

Mellékhatások: a kezelések nem kívánatos hatásai az egészséges szövetekben és szervekben. A rákellenes kezelés gyakori mellékhatásai fáradékonyság, fájdalom, hányinger, hányás, vérszegénység, hajhullás és szájsebek.

MR-vizsgálat: mágneses rezonancia vizsgálat (angolul Magnetic Resonance Imaging, röv. MRI). Rádióhullámok és egy nagy erejű mágnes, valamint az ezzel összekapcsolt számítógép segítségével nagy részletességű felvételeket készít a test kiválasztott részeiről. A képeken elkülöníthető az egészséges és a kóros szövet. Az MR a belső szervekről és a lágy szövetekről részletesebb képeket készít, mint a többi képalkotó eljárás, például a komputertomográfia (CT) vagy a röntgen. Különösen jól használható az agy, az ízületek lágy részei és a csontok belsejének ábrázolásában.

Myeloma multiplex: ejtsd mielóma. Rosszindulatú daganat, amely a plazmasejtekből alakul ki (antitest (ellenanyag)-termelő fehérvérsejtek).

Nyirok: a nyirokrendszerben keringő folyadék, amely a fertőzések és megbetegedések elleni védelemben szerepet játszó sejteket szállítja.

Nyirokcsomó: a nyirokerek mentén elhelyezkedő, kötőszövetes tokkal körülvett, bab alakú szerv. A nyirokcsomók megszűrik a nyirkot, és tárolják a limfocitákat (fehérvérsejteket). Helytelenül nyirokmirigynek is nevezik.

Nyirokér: a nyirokrendszerben a nyirokerek szállítják a nyirkot és a fehérvérsejteket.

Nyirokrendszer: azon szövetek és szervek összefoglaló neve, amelyek termelik, tárolják és szállítják a szervezetnek a fertőzésekkel és megbetegedésekkel szembeni védekezését biztosító fehérvérsejteket. Ide tartoznak a csontvelő, a lép, a csecsemőmirigy, a nyirokcsomók és a nyirokerek (a fehérvérsejteket és a nyirkot szállító erek hálózata). A nyirokerek – a vérerekhez hasonlóan – a test minden szövetébe eljutnak.

Onkológus: rákkezelésre szakosodott orvos. Egyes onkológusok egy bizonyos fajta rákkezelésre szakosodnak.

Őssejt: olyan még nem specializálódott sejt, amelyből a szervezetünkben bármilyen típusú sejt keletkezhet. A vérsejtek a vérképző őssejtekből alakulnak ki.

Őssejt-transzplantáció: a rákellenes kezelés mellékhatásaként elpusztult vérsejtek pótlása éretlen vérképző sejtekkel. A daganatellenes kezelés után a beteg őssejteket kap, amelyek segítenek a csontvelő helyreállításában és az egészséges vérsejtek termelésének újraindításában.

Öröklött: az utódoknak (gyermekeknek) átadott szülői gének által közvetített.

Patológus: olyan orvos, aki azonosítja a betegséget sejtek és szövetek mikroszkópos tanulmányozása útján.

Perifériás őssejt-átültetés: rákkezeléssel elpusztított véralkotó sejtek pótlásának egy módszere. A kezelés előtt a vérből a csontvelő sejtjeihez hasonló éretlen fehérvérsejteket (őssejteket) távolítanak el, fagyasztják őket, és kezelés után visszaültetik őket. Az őssejt-átültetés lehetőséget nyújt olyan adagban alkalmazni daganatellenes gyógyszereket, amelyek elpusztítják a csontvelő őssejtjeit.

PET-vizsgálat (Pozitron Emissziós Tomográfia vizsgálat): a képalkotó eljárások egyik típusa. A beteg vénásan kis mennyiségű radioaktív glükózt (cukrot) kap, majd egy számítógéppel összekapcsolt pásztázóeszköz segítségével nagy részletességű képeket készítenek a test azon területeiről, amelyek felhasználják a cukrot. A rákos sejtek általában a normális sejteknél több glukózt igényelnek, így meghatározható a daganatos sejtek elhelyezkedése.

Plasmocytoma: ejtsd plazmacitóma. A plazmasejtek (antitest-termelő fehérvérsejtek) rákja, amely myeloma multiplex-szé is válhat.

Plazmaferezis: a vérplazma géppel történő eltávolítása, amely után a beteg a vérének csak a sejtes elemeit kapja vissza. A plazmaferezist alkalmazhatják, ha felesleges antitesteket akarnak eltávolítani a vérből.

Plazmasejtek: egyfajta fehérvérsejt, amely antitesteket termel.

Prednizolon: a szteroid nevű gyógyszercsaládba tartozik, és számos típusú rák és más rendellenesség kezelésére használják. A prednizolon a szervezet immunválaszát is gátolja.

Prognózis: egy betegség valószínű kimenetele vagy lefolyása; a gyógyulás vagy visszaesés esélyének megítélése.

Radioaktív: sugárzást kibocsátó.

Rák: azon betegségek gyűjtőneve, amelyet abnormális sejtek kontroll nélküli osztódása jellemez. A rák megtámadja a környező szöveteket, illetve a vérárammal vagy a nyirokrendszeren keresztül terjedve áttétet képezhet a test távolabbi pontjain. A ráknak számos fajtája ismert. A bőrből vagy a belső szerveket bélelő szövetekből kiinduló daganatokat karcinómának nevezik. Szarkómának nevezik azokat, amelyek csontból, porcból, zsír- vagy izomszövetből, vérerekből, illetve más kötő- vagy támasztószövetből erednek. A leukémia a vérképzőszervekből, például a csontvelőből kiinduló rákos megbetegedés, amely során nagy számú abnormális vérsejt képződik, és jut be a véráramba. A limfóma és a myeloma multiplex pedig az immunrendszer sejtjeiben kezdődik.

Recidíva: kiújulás – a rákos megbetegedés ismételt megjelenése tünetmentes időszak, azaz remisszió után. A daganat kiújulhat ugyanazon a helyen, mint az eredeti (primér) tumor, vagy megjelenhet a szervezet más területén.

Rekeszizom: a tüdők és a szív alatt található vékony izom, amely elválasztja a mellüreget a hasüregtől.

Relapszus: romlás, visszaesés. A tünetek és panaszok újbóli megjelenése javulás vagy tünetmentes időszak után.

Remisszió: kezelés következtében kialakuló tünetmentes állapot.

Rizikófaktor/kockázati tényező: bármi, ami növeli az ember esélyét a betegségre, pl. egy anyag, ágens, genetikai módosulás, jellegzetesség, szokás vagy körülmény.

Röntgen: nagyenergiájú sugárzás egyik fajtája. Alacsony dózisokban a röntgensugarakat betegségek diagnosztizálására használják, a test belsejéről való képek készítésével. Nagy dózisokban rákkezelésben alkalmazzák.

Röntgensugár: nagy energiájú sugárzás egy fajtája. Alacsony dózisban a képalkotó röntgenvizsgálat során használják. Nagy dózisban a rák sugárkezelésekor alkalmazzák.

Sejt: a test szöveteit felépítő legkisebb szerkezeti és működési egység. Minden élőlény egy vagy több sejtből épül fel.

Stádium: a rák kiterjedésének mértéke. A stádiumbeosztást általában annak alapján határozzák meg, hogy mekkora a tumor mérete, tartalmaznak-e rákos sejteket a nyirokcsomók, és szóródott-e a daganat a kiindulási ponttól a test más részeibe.

Stádiummegállapítás (staging, angol kifejezés): különböző vizsgálatok elvégzése azért, hogy kiderüljön a rák nagysága a testben, és az, hogy a betegség szétszóródott-e a test más részeire az eredeti helyéről. Fontos tudni a betegség fokát, hogy meg lehessen tervezni a legjobb kezelést.

Sugárkezelés: a röntgensugarak, gammasugarak, neutronok és más részecskék nagyenergiájú sugárzásának alkalmazása a rákos sejtek elpusztításában és a daganatok méretének csökkentésében. A sugárzás érkezhet egy testen kívüli gépből (külső sugárkezelés), vagy radioizotóp nevű anyagokból. A radioizotópok sugárzást bocsátanak ki, és belehelyezhetők a daganatba, vagy annak közelébe, illetve a rákos sejtek közelében levő területre. Ezt a sugárkezelést belső sugárterápiának, beültetett sugárzásnak, intersticiális sugárzásnak vagy brachyterápiának nevezik. A szisztémás sugárkezelés is radioaktív anyagot alkalmaz, mint például radioaktív anyaggal jelölt monoklonális antitest, amely az egész testben kering. Sugárkezelésnek, besugárzásnak vagy röntgenkezelésnek is nevezik.

Sugárterapeuta: orvos, aki a rákkezelésben a sugárkezelés alkalmazására szakosodott.

Szisztémás sugárzás: a véráram útján a szervezet minden részébe eljutó radioaktív anyaggal, például radioaktív izotóppal jelölt monoklonális antitesttel végzett kezelés.

Szisztémás terápia/kezelés: az egész szervezetet érintő kezelés. Az alkalmazott szer a véráram útján jut el a test minden részébe.

Szőrtüszők: shaft nyílások a bőr felszínén, amelyen keresztül haj nő.

Szövet: sejtek csoportja vagy rétege, amelyek hasonlóak, együttműködnek, hogy egy sajátos feladatot megvalósítsanak.

T-sejt: a fehérvérsejtek egyik típusa, amely a vírusfertőzött, az idegen és a rákos sejteket támadja meg. Ezenkívül az immunválasz szabályozásában fontos anyagokat termel. Más néven T-limfocita.

Támogató kezelés: a súlyos vagy életveszélyes állapotú betegek életminőségét javító kezelés. A támogató kezelés célja a betegség tüneteinek, a kezelés mellékhatásainak, valamint a lelki és szociális problémák kialakulásának megelőzése, illetve mihamarabbi kezelése. Más néven palliatív kezelés vagy tüneti terápia.

Teljes vérkép: megmutatja a vérben lévő vörösvértestek, fehérvérsejtek és vérlemezkék számát.

Transzfúzió: vérátömlesztés, vér- vagy vérkészítmény bejuttatása a szervezetbe vénán keresztül.

Tűbiopszia: szövet vagy folyadék tűvel való eltávolítása mikroszkópos vizsgálat céljából. Vékonytű-biopsziának is nevezik.

Tumor: lásd daganat.

Vakcina: védőoltás. A szervezetbe olyan szándékkal bejuttatott anyag vagy anyagcsoport, amely kiváltja az immunrendszer válaszát egy daganat, egy baktérium vagy egy vírus ellen. A szervezet így ismeri fel és pusztítja el a rákos sejteket és a mikroorganizmusokat.

Vékonybél: az emésztőrendszernek a gyomor és a vastagbél közötti szakasza.

Vesék: páros szerv, amely eltávolítja a salakanyagot a vérből (vizeletként), eritropoietint termel (olyan anyagot, amely serkenti a vörösvérsejt-termelődést), illetve szerepet játszik a vérnyomás szabályozásában.

Vírus: fertőzést okozó vagy betegséget kiváltó mikroorganizmus.

SpringMed Kiadó Kft. | 1011 Budapest Iskola u. 6. | Tel: 279 0527 / 06-20 511-6269 | E-mail: info[kukac]springmed.hu
SpringMed Könyvsarok  | 1117 Budapest Fehérvári út 12. (Rendelőintézet) | Tel.: 279 2100/2232 mellék

Kártyás fizetés szolgáltatója:

Elfogadott kártyák: