uk
2017. május 28.

Üdvözöljük a SpringMed Kiadó honlapján, ahol saját kiadványainkra
20% kedvezményt biztosítunk. Emellett heti és havi akciókkal várjuk kedves vásárlóinkat, ahol akár 70% kedvezményt is kaphat! Egészségügyi ismeretterjesztő és orvosi könyvek széles kínálatával valamint ingyenes átvételi lehetőséggel várjuk. Kollégáink készséggel állnak rendelkezésére!

Kiadvány keresése:   
A kosár jelenleg üres!

SPRINGMED KIADVÁNYOK SOROZATONKÉNT

BETEGSÉGRŐL-EGÉSZSÉGRŐL MINDENT

ORVOSI SZAKKÖNYVEK MAGYAR NYELVEN

SPRINGMED LETÖLTHETŐ KIADVÁNYOK

ORVOSI SZAKKÖNYVEK IDEGEN NYELVEN

- 2017. MÁRCIUS 31-IG AKCIÓS KIADVÁNYOK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON IDE! -

A nap könyve

Az allergia rejtélye

Az allergia rejtélye

960 Ft -48% 499Ft

Akciós könyveinkből

Derékfájás, isiász - Tanácsok fiataloknak és idősebbeknek

Derékfájás, isiász - Tanácsok fiataloknak és idősebbeknek

Kérdések és válaszok a Bechterew-kórról

Kérdések és válaszok a Bechterew-kórról

Hévízi gyógymódok

Hévízi gyógymódok

A köszvény és a húgysavszintcsökkentés kézikönyve

A köszvény és a húgysavszintcsökkentés kézikönyve

Szakmai együttműködők
"Az Egészség Hídja" összefogás

"Az Egészség Hídja" Összefogás az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában már régóta ismert és működő, a politika, az üzleti élet és a civil szféra összefogásán alapuló modell mintájára jött létre 2002-ben. Öt civil szervezet - "A rák ellen, az emberért, a holnapért!" Társadalmi Alapítvány, a Magyar Rákellenes Liga, a Rákbetegek Országos Szövetsége, a Magyar Szenológiai Társaság és a Magyar Onkológusok Társasága Mammológiai Szekciója - Nancy Goodman Brinker amerikai nagykövetasszony személyes kezdeményezésére arra kötött írásban is szövetséget, hogy a közös cél érdekében a szereplők mindegyike a saját eszközeivel járul hozzá a szűrésben résztvevők arányának emeléséhez, az emlőrákkal kapcsolatos félelmek és hiedelmek eloszlatásához, az egészségtudatosság fokozásához, végeredményben az emlőrák tragikus következményeinek jelentős csökkentéséhez.
Ennek megfelelőn az Egészség Hídja Összefogás minden évben figyelemfelkeltő kampány - tudományos szimpózium, séta a rózsaszínre kivilágított Lánchídon, vidéki rendezvények stb. - létrehozásával, és az esemény publicitásának növelésével segítik a nemes célt. A támogatók- vállalatok, médiumok, civil szervezetek, ismert magánszemélyek - anyagi támogatással, információs anyagok készítésével és terjesztésével, tájékoztatással, szervezéssel és sok más egyéb eszközzel segítik az Összefogást célja elérésben.

Dr. Bodai most abban jár élen, hogy a Mellrák Kutatási Bélyeget elterjessze az egész világon. Egyre több nemzet már törvénybe iktatta a remény jelképének elfogadását a saját országában. Az a közös cél, hogy sok millió ember összefogásával találjunk gyógyulást a mellrákra!
További információ található a www.curebreastcancer.org címen.

[Váltás teljes nézetre] >

ÁNTSZ - A lakossági szűrővizsgálatok szervezéséről

A lakossági szűrővizsgálatok szervezéséről

Hazánkban jelenleg három lakossági szűrővizsgálat zajlik (emlő-, méhnyak-, valamint vastagbélszűrés), személyes értesítés alapján.
Az értesítendők listája mindhárom szűrésnél az OEP-től származik. Azok hívhatók, akik utolsó (bármilyen kezdeményezésű) mammográfiás, nőgyógyászati-citológiai vagy székletvér-kimutatási vizsgálata óta az adott szűrővizsgálat ciklusideje eltelt (az előbbi sorrendben 2, 3, ill. 2 év), valamint nem áll fenn egyéb olyan állapot, ami a szűrővizsgálatot szükségtelenné, illetve lehetetlenné teszi (pl. korábbi műtét). A szervezést a megyei és fővárosi ÁNTSZ-ekben működő szűrési koordinációs munkacsoportok végzik. Az egyes páciensek szűrésbe hívhatságáról (ki miért nem kapott meghívót) is itt tudnak felvilágosítást adni.

A szükséges adatok:

- páciens neve (lánykori is)
- anyja neve
- születési ideje
- lakcíme
- TAJ-száma

Ha a szűrési nyilvántartásban nem szerepel a keresett személy, az OEP illetékes munkatársa csak ezen adatok birtokában tud információval szolgálni.
A www.antsz.hu portálon a Lakossági szűrések fülre kattintva nagyon sok hasznos információ megtalálható.

Cím: 1097 Budapest, Gyáli út 2-6.
Telefon: (06 1) 476 1100
Honlap: http://www.antsz.hu/

Ide kattintva elérheti a megyei ÁNTSZ-ek elérhetőségét tartlamazó táblázatot, vagy megtalálhatja a Hasznos tudnivalók menüpontban is.

[Váltás teljes nézetre] >

ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózatának Központja

Az ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózatának központja:

Fodor József Országos Közegészségügyi Központ
Országos Környezetegészségügyi Intézete

Dr. Páldy Anna igazgatóhelyettes főorvos
Cím: 1097 Budapest, Gyáli u. 2-6.
Telefon/Fax: (06 1) 476 1215
E-mail: pollen@okk.antsz.hu
Honlap: www.antsz.hu

[Váltás teljes nézetre] >

CEDH Hungária Homeopátia Oktatási és Ismeretterjesztő Szervezet


A párizsi székhelyű, nemzetközi CEDH klinikai homeopátiás szervezet által alapított CEDH Hungária Homeopátia Oktatási és Ismeretterjesztő Szervezet legfontosabb céljának tartja a magas szintű klinikai homeopátiás képzést és a homeopátiás gyakorlat elterjesztését minden érdeklődő számára.
A klinikai homeopátiás szemlélet  a beteg érdekeit a legfontosabbnak tartva a betegségek megelőzését, illetve a mielőbbi gyógyulást tűzte ki céljául oly módon, hogy eközben nem okoz mellékhatásokat, erősíti az immunrendszert, segíti a szervezet öngyógyítő erőit.
E célok elérése érdekében a CEDH Hungária Homeopátia Oktatási és Ismeretterjesztő Szervezet folyamatosan hirdet és tart homeopátiás képzéseket, illetve "Klinikai Homeopátia" néven továbbképző szakmai lapot ad ki.

CEDH tanfolyamok

-diplomát adó, akkreditált alapképzés orvosoknak, gyógyszerészeknek
-továbbképzések, klubnapok
-gyógyszertári asszisztensek részére kreditpontos tanfolyamok
-védőnők, szülésznők, ápolók részére kreditpontos tanfolyamok
-érdeklődő laikusoknak szóló tanfolyamok

Cím: 1111 Budapest, Bartók Béla út 28. I/1.
Telefon: (06 1) 209 5782
Fax: (06 1) 209 1793
E-mail: info@cedh.hu
Honlap: www.cedh.hu

[Váltás teljes nézetre] >

Class Health Publishing Ltd.

1989 óta működő angol kiadó, mely egészségügyi ismeretterjesztő, orvosi kiadványokat és egészségügyi szakdolgozóknak szóló könyveket jelentet meg. A SpringMed KÉRDEZZ! FELELEK! sorozat magyar nyelvű köteteinek társkiadója. A kiadványok kizárólagos magyarországi terjesztője a SpringMed Kiadó.

Ügyvezető igazgató: Richard Warner
Cím: Barb House, Barb Mews, London, W6 7PA
Honlap: www.class.co.uk

[Váltás teljes nézetre] >

Csont és Ízület Évtizede Alapítvány

A Csont és Ízület Évtizede 2000. január 1-től 2010. december 31-ig tart, az ENSZ Egészségügyi Világszervezete javaslatára az Agy Évtizedét követi. 
Hogy született a Csont és Ízület Évtizedének ötlete? A kezdeményezést hivatásos egészségügyiek egy csoportja szorgalmazta, akik úgy találták, hogy a csont és ízületi megbetegedések társadalomra gyakorolt igen jelentős hatása miatt és a mozgásszervi betegségek terhének csökkentésére, a betegek életminőségének javítására az egyes országokat, szakmai és betegszervezeteket, egyéneket nemzetközi szinten kell megszólítani. Az ötlet az Agy Évtizede sikerét követve született, mely jelentős tudományos fejlődéshez vezetett. Magyarország állami szinten elsőként csatlakozott.
Nemzetközi támogatás Kofi Annan, az ENSZ főtitkára, II. János Pál pápa, a Világbank, a Nemzetközi Vöröskereszt, valamint eddig 48 kormány támogatja hivatalosan az Évtizedet.
Milyen betegségekre vonatkozik a Csont és Ízület Évtizede? Ízületi megbetegedések, csontritkulás, porckopás, rheumatoid arthritis, derékfájás, gerincbetegségek,  súlyos végtagsérülések és gyermekeket érintő mozgásszervi betegségek.
A célkitűzések Mozgásszervi betegségek okozta szociális és gazdasági terhek csökkentése, e betegségek prevenciójának, diagnosztikájának, kezelésének javítása minden beteg számára, a prevenció és a hatékony kezelési módszerek kutatásának elősegítése, a betegek bevonása a róluk szóló döntésekbe.
Hazai részvételellel megalakult a Csont és Ízület Évtizede Hazai Hálózata, mely mozgásszervi betegségekkel foglalkozó szakmai szervezeteket és a mozgásszervi betegek szervezeteit egyesíti. A hálózat munkáját a Csont és Ízület Évtizede Közhasznú Alapítvány koordinálja.
Magyarország tevékenyen vett részt az Évtized előkészítésében, és Prof. Vizi E. Szilveszter (akkor az MTA alelnöke) ösztönzésére, Göncz Árpád köztársasági elnök úr révén állami szinten elsőként csatlakozott az Évtizedhez. Ezt a tényt világszerte nagyra értékelik.
A nemzeti koordinátor: Dr. Bálint Géza. 
A Csont és Ízület Évtizede Hazai Akciós Hálózata tevékenységét az Évtized Kormányzó Bizottsága Nemzetközi Díj odaítélésével honorálta.

Dr. Bálint Géza
Csont és Ízület Évtizede magyarországi koordinátora

Elnök: Dr. Bálint Géza
Cím: 1142 Budapest, Kassai tér 22.
Telefon:  (06 1) 438 8331
Fax: (06 1) 438 8324
E-mail: bjd@t-online.hu
Honlap: http://www.boneandjointdecade.org/

[Váltás teljes nézetre] >

Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete

A rendszerváltás hajnalán, 1989. augusztus 14-én jegyezte be a Fővárosi Bíróság az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesületét, melyet néhány megszállott, a nyugati világra kitekintéssel rendelkező szakember hozott létre.
Az önszerveződésnek ebben a "lázas" időszakában nagyon gyorsan nőtt a tagságunk és a korábbi kapcsolatok felhasználása révén egy éven belül tagjai lettünk az Európai Kórházigazgatók Egyesületének.

A 16 évvel ezelőtt megfogalmazott alapszabály alapelvei ma is érvényesek:

- politikamentesség
- szakmapolitikai munkavégzés
- közreműködés a jogalkotásban
- szakmai érdekvédelmi tevékenység
- kongresszus szervezés
- oktatás
- lapkiadás

A jelenleg több mint 300 taggal rendelkező egyesület a magyar egészségügy egyik nagysúlyú szervezete, amely a korábban megfogalmazott fő célok szem előtt tartásával folyamatosan azon munkálkodik, hogy a magyar egészségügy struktúraváltása, finanszírozása, működése egyre inkább "európaivá" váljon.
Megértve a kor kihívásait, az egyesület néhány évvel ezelőtt kialakította regionális működési rendszerét, annak elismeréseként, hogy az e területen folyó munka megsokszorozza az erőforrásokat.
Felismerve az utánpótlás jelentőségét, az egyesület nyitott a "második vonal" befogadására és örömmel üdvözöljük soraink között a fiatal menedzsereket.
Kiemelkedő része az egyesület munkájának az Egészségügyi Gazdasági Szemle kiadása, amely több mint 40 éve Kövesi Ervin főszerkesztő gondozásában jelenik meg, a Hírlevél, amelyen keresztül információk jutnak el a tagsághoz  (VII. évfolyam), valamint a Magyarországi Egészségügyi Napok (XIII.), amely az ágazat egyik legnagyobb interdiszciplináris, szakmai, kulturális rendezvénye.
Megalakulása óta ez egyesületet az alábbi elnökök vezették: Tarjány György, Nemes János, Dr. Ari Lajos.

Elnök:
Dr. Ari Lajos
Cím: 1204 Budapest, Köves út 2-4.
Telefon/fax: (06 1) 284 7668
E-mail: egve@mail.datanet.hu
Honlap: http://www.egve.hu/

[Váltás teljes nézetre] >

Egészségügyi Minisztérium

A fejlett országokban az emlőrák a nők egyik leggyakoribb daganatos haláloka. Gyakorisága világszerte gyors ütemben nő, 1980-ban 572 000 esetet, míg 1997-ben már 850 000 új megbetegedést tartottak nyilván.
Magyarországon 2001-ben 4600 új esetet regisztráltak és ebben az évben 2342 nő halt meg emlőrákban. Ezzel a gyakorisággal hazánk az európai országok sorrendjében a harmadik. 1948 óta ötszörösére emelkedett a halálozás!

Mi a teendő? Bár számos kockázati tényezőjét ismerjük, egyértelmű okát, ami megelőzését lehetővé tenné, nem tudjuk. Marad a másodlagos megelőzés: a korai felfedezés, s ez csakis szűrővizsgálattal lehetséges!
A már tapintható emlődaganat nagysága 15-20 mm körül van. Minél nagyobb a tumor, annál valószínűbb, hogy közeli és távoli áttéteket ad és az életet közvetlenül veszélyezteti! Az emlőrák hosszú ideig, (akár 3-5 évig) tünetmentes, de már jóval korábban, bizonyos eszközökkel kimutatható! 
A mammográfiás szűrővizsgálat célja
a még nem tapintható (akár 15 mm-nél kisebb) daganatok felkutatása az emlőben, és még időben a megfelelő kezelés megkezdése. Az emlőrák leggyakrabban a 45-65 éves nőket érinti (ritkán fiatalabb, vagy idősebb korban is előfordulhat), ezért a szűrővizsgálat elvégzése közöttük ajánlott a leginkább.
A Kormány 2001-ben Népegészségügyi Programot hirdetett, melynek keretében végzett emlőrákszűréssel e súlyos betegség halálozási aránya lényegesen csökkenthető. 45 emlőszűrő állomás működik jelenleg hazánkban. Behívó levelek segítségével, meghatározott időpontban várják azon 45-65 év közötti nőket, akik az utóbbi két évben nem vettek részt mammográfiás szűrővizsgálaton, illetve azokat, akiknél más daganatos betegséget nem fedeztek fel.
A szervezett emlőszűrés 2001 decemberében vette kezdetét. Az első két és fél évben 1 734 748, 45-65 éves nő kapott értesítést a szűrőállomásoktól és mintegy 60%-uk élt a szűrés lehetőségével. A megvizsgált nők között 3341 betegnél kellett műtétet végezni, 2221 esetben rosszindulatú elváltozást találtak. Az esetek több, mint felében az elváltozás 15 mm nagyságot nem haladta meg, tehát a betegséget még idejekorán sikerült felfedezni. Ezek a kiszűrt és kezelt nők, - anyák, nagymamák - a korai felismerésnek köszönhetően a teljes gyógyulás reményében vehették igénybe a terápiát.

Éljen Ön is az emlőszűrés lehetőségével, menjen emlőszűrésre, mert a gyógyulás Önön is múlik!

Dr. Jakab Ferencné
Címzetes Államtitkár
Egészségügyi Minisztérium
2004. november

További információ:

Egészségügyi Minisztérium, Népegészségügyi Főosztály
Cím: 1051 Budapest, Arany János u. 6-8.
Telefon: (06 1) 301 7800
Fax: (06 1) 301 7893
E-mail: ugyfelszolgalat@eum.hu
Honlap: http://www.eum.hu/

[Váltás teljes nézetre] >

Fővárosi Önkormányzat Egészségügyi és Sportbizottsága


Cím:
1052 Budapest, Városház u. 9 - 11.
Telefon: (06 1) 327 1000
E-mail: info@budapest.hu
Honlap: www.budapest.hu

[Váltás teljes nézetre] >

Fővárosi Önkormányzat Uzsoki utcai Kórház, Onkoradiológiai Központ

A Fővárosi Onkoradiológiai Központ a Fővárosi Önkormányzat Uzsoki utcai Kórházának része, s a magyar rákellenes küzdelem egyik fő intézetének tekinthető hosszú évtizedek óta. Az intézmény alapjait 1932-ben dr. Kisfaludy Pál sebész teremtette meg, aki sugárterápiás tevékenységét azután kezdte, hogy betegétől, gróf Semsey Lászlótól nagy mennyiségű rádiumot kapott ajándékba. Az adományozó feltételként meghatározta, hogy a rendelkezésre bocsátott radioaktív készítménnyel a daganatos betegek mind nagyobb hányadának tegyék lehetővé a gyógyulást. A meglévő rádiumkészlettel, kellő klinikai és elméleti alapon megindult - Magyarországon elsőként - a gyógyító munka a Fővárosi Onkoradiológiai Központ elődjének számító sugárterápiás intézményben.   

A Központ a Főváros tulajdonában lévő egyetlen sugárterápiás intézmény, amely a hozzácsatolt megyékkel, kiemelt vonzáskörzetével, európai szintű gépparkjával és 106 ágyas férőhelyével évente 3620-3760 új daganatos beteg sugárkezelését, illetve kombinált sugár- és kemoterápiáját végzi.

Szakmai felkészültség és az egyetemi oktatásban végzett munka

A Központban 18 orvos dolgozik, közülük 16 sugárterápiás szakorvos, négy klinikai onkológus és kettő belgyógyász szakvizsgával is rendelkezik. A sugárfizikai, besugárzástervezési és informatikai feladatokat hat fizikus és egy orvos-fizikus látja el.
1978 óta a Központ orvos és fizikus munkatársai a Semmelweis Egyetem Haynal Imre Egészségtudományi Karának Belgyógyászati, Fül-Orr-Gégészeti, Neurológiai, Nőgyógyászati és Sebészeti Klinikáin rendszeresen tartottak továbbképző, szakvizsgára előkészítő előadásokat. 1994 óta a Központ két munkatársa egyetemi magántanárként a tantermi oktatásban is részt vesz a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karának Radiológiai, Nőgyógyászati és Fül-Orr-Gégészeti Klinikáin. 1995 óta a Központ fizikus kollégái a mérnök-biológus képzésben és vizsgáztatásban vállalnak aktív szerepet a Budapesti Műszaki Egyetemen.

Tudományos munka

Az Intézet kiemelt fontosságú tevékenysége a tudományos kutatás. Az elmúlt öt évben 61 magyar nyelvű és 26 idegen nyelvű szakmai cikk jelent meg a Központ munkatársainak tollából, 110 előadás hangzott el hazai, és 40 külföldi kongresszusokon. A Központ saját kiadványa az Uzsoki utcai levelek, amelyek évente rendszeres időközönként jelennek meg a különböző daganatos betegségekben ajánlott kezelési elvek ismertetésére. A jelenleg folyó tudományos kutatások fő tárgya többek között a fej-nyaki, a méhtest- és méhnyakrákok és emlőrákok kezelése.

Dr. Mayer Árpád
a Fővárosi Onkoradiológiai Központ vezetője

További információ:

Fővárosi Önkormányzat Uzsoki utcai Kórház
Onkoradiológiai Központ

Cím: 1145 Budapest, Uzsoki utca 29.
Telefon/Fax: (06 1) 251 4069

[Váltás teljes nézetre] >

Gyógyszerészi Gondozás Szakmai Bizottsága

A Gyógyszerészi Gondozás Szakmai Bizottságot, a Magyar Gyógyszerész Kamara, Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság és a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége hozta létre. A Bizottság feladata a gyógyszerészi gondozás egységes elveinek kialakítása, biztosítása a mindennapi gyakorlatban. A gyógyszerészi gondozás célja az egészséges életmód megőrzésében és kialakításában a gyógyszerészi részvétel biztosítása, a krónikus betegségek felismerésének elősegítése, illetve a gyógyszeres terápia során jelentkező gyógyszerelési problémák megelőzése és megoldása. Az elmúlt években a közforgalmú gyógyszertárakban sikeres programként elindult a krónikus betegségek területén a diabetes prevenciós, a hipertónia, és a disz- lipidémia gyógyszerészi gondozási program. Figyelembe véve ezen programok eredményességét, valamint a magyar lakosság egészségmutatóiból levonható következtetéseket a Bizottság 2008-as évben kiemelt programként indítja el a metabolikus szindróma gyógyszerészi gondozási programot. A program főbb céljai az alábbiak: tájékoztatás az egészséges életmódról; tájékoztatás a metabolikus szindróma betegség megelőzésének lehetőségeiről; a korai diagnózis szükségességének tudatosítása; a fokozott kockázatú személyek felismerése, orvoshoz irányítása; a betegek terápiahuségének javítása; a vérnyomás, koleszterinszint, trigliceridszint, vércukorszint önellenőrzés széles köru elérhetőségének biztosítása; a gyógyszerek alkalmazásával kapcsolatos problémák azonosítása, megelőzése és megoldása. A programban természetesen meghatározott továbbképzéseken részt vett gyógyszerészek, és tárgyi felszereltséggel rendelkező gyógyszertárak vesznek részt. A programot gyógyszerész és orvos-szakmai szervezetek által elfogadott protokoll alapján végzik a gyógyszertárakban. Az előzőekben említett gyógyszerészi szolgáltatások terén nyújtott tapasztalatok és sikerek reményeinek szerint átültethetőek lesznek a metabolikus szindróma gyógyszerészi gondozási területre is.
 
Főtitkár: Dr. Hankó Balázs
Elnök: Dr. Samu Antal
Jövőbeli elnök: Dr. Szabó Sándor
Cím: 1068 Budapest, Dózsa György út 86/b
Telefon: (06 1) 351 9483
Fax: (06 1) 351 9485
E-mail: ph.care@mgyk.hu

[Váltás teljes nézetre] >

Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház Kht.

A "Hévízi gyógyító" a világ legnagyobb természetes, biológiailag aktív termálvizű tava. A gyógyvíz és gyógyiszap minden reumatikus mozgásszervi betegség kezelésére alkalmas. Kurklinikánk és a gyógyító parkjában található Kurhotel Hetes Ház egész évben családias hangulatban várja minden vendégét.

Cím: 8380 Hévíz, Dr. Schulhof Vilmos sétány 1.
Telefon: (06 83) 501 700
E-mail: heteshaz@spaheviz.hu
Honlap: www.spaheviz.hu

[Váltás teljes nézetre] >

Magángyógyszerészek Országos Szövetsége

1991-ben a gyógyszerészek civil szerveződése során jött létre a gyógyszerészet új ars poeticájának megfogalmazása, a gyógyszerészi hivatás fejlesztése és társadalmi megbecsülésének előmozdítása érdekében. Fontosnak tartjuk a betegek életminőségének javítását, a gyógyszerész gyógyszerterápiás tanácsadó szerepének növelését, a betegorientált gyógyszerészet elterjesztését.

Elnök: Dr. Mikola Bálint
Cím: 1134 Budapest, Huba utca 10.
Telefon: (06 1) 236 0974
Honlap: www.magangyogyszereszek.hu

Gyógyszerészi Diabétesz-program

A MOSZ (Magángyógyszerészek Országos Szövetsége) kezdeményezésére 2005 novemberében indult útjára a Gyógyszerészi Diabétesz Prevenciós program, amelyhez egyre több gyógyszertár csatlakozik.
A gyógyszertárban dolgozó szakemberek fő feladata, hogy a legmagasabb szintű gyógyszerellátás mellett tájékoztatással, tanácsadással segítsék a betegeket.
A gyógyszertárakban információs helyeket alakítottak ki, ahol a tájékoztatás és a vizsgálat történik. Ezekben az "Egy csepp figyelem" felirattal és narancssárga felkiáltójellel megkülönböztetett gyógyszertárakban bárki megmérettetheti a vércukorszintjét. A vizsgálat ingyenes, csak a tű és tesztcsík árát kell kifizetni.
Az első kedvező tapasztalatok nyomán a MOSZ tervezi a program kiszélesítését és a cukorbetegek érdekét szolgáló további akciók indítását.

[Váltás teljes nézetre] >

Magyar Alleregológiai és Klinikai Immunológiai Társaság (MAKIT)

A allergiás megbetegedésekkel foglalkozó orvosok szakmai szervezete, mely az allergiás betegségek kutatásával és az eredmények ismertetésével foglalkozik. Az orvosok képzését szolgálja saját kiadványaival és többek között a SpringMed Betegtájékoztató Könyvek - Allergológia című sorozatával is.

Elnök: Dr. Nékám Kristóf
Főtitkár: Dr. Kósa Lajos
Cím: 1023  Budapest, Árpád fejedelem útja 7.
Tel/Fax: (06 1) 335 0915
E-mail: titkarsag@makit.hu
Honlap: www.makit.hu

[Váltás teljes nézetre] >

Magyar Arc-, Állcsont- és Szájsebészeti Társaság

A Magyar Arc-, Állcsont-, Szájsebészeti Társaságot 1996-ban alapították.
Korábban a szájsebészeti szakma képviselői a Magyar Fogorvosok Egyesületének szájsebészeti szekcióján belül szervezték szakmai összejöveteleiket.
 
A Társaság első, alapító elnöke Szabó György egyetemi tanár volt. Őt követte Kovács Ádám professzor, Barabás József professzor, Olasz Lajos professzor, Piffkó József professzor. Jelenleg Dr. med. habil.Németh Zsolt egyetemi docens az Elnök.
 
Az eltelt 17 évben a szakma alapvető fejlődésen ment keresztül.
Társaságunk a MOTESZ tagja lett, évenként rendezünk nemzeti kongresszust, 3 évente Danubius szimpóziumot, rangos nemzetközi részvétellel. Számos hazai és nemzetközi szaktekintélyt fogadtunk tiszteletbeli taggá. Kollégáink számára - a volt keleti tömb országai közül elsőként - lehetővé tettük az Európai szakvizsga (UEMS) teljesítését.
 
Létrehoztunk két különálló szakvizsgát, a dentoalveoláris és maxillofaciális szakterület iránt érdeklődő kollégák számára. Ma hazánkban arc-állcsontsebészeti szakképesítést csak általános orvosi diplomával lehet szerezni, míg a dentoalveoláris sebészeti szakvizsga kizárólag fogorvosi diploma után szerezhető meg. Gyors ütemben nő azon kollégák száma, akik kettős (általános orvos-fogorvos) képesítést szereznek. Egyetemi oktatásunk és szakorvosképzésünk is megfelel az Európai Uniós normáknak.
 
Az arc-, állcsont- szájsebészeti szakma önálló Tagozattal és Tanáccsal rendelkezik a Szakmai Kollégiumon belül.
Az Európai Cranio-Maxillofaciális Sebészeti Társaság (EACMFS) és a Nemzetközi Maxillofaciális Sebészi Társaság (IAOMS) vezetőségébe delegáltunk tagokat.


További információ:

Semmelweis Egyetem, Arc-Állcsont-Szájsebészeti és Fogászati Klinika
Cím: 1085 Budapest, Mária u. 52.
Telefon/Fax: (06 1) 266 0456
E-mail: nemethzs@fok.usn.hu

[Váltás teljes nézetre] >

Magyar Atherosclerosis Társaság

A társaság érelmeszesedéses eredetű szív- és érrendszeri betegségek kutatásával, megelőzésével, rizikófaktoraival – kiemelten a lipidkockázati tényezőkkel – diagnosztikájával, kezelésével foglalkozik.

Elnök: Dr. Szollár Lajos
Főtitkár: Prof. Dr. Paragh György
Cím: DEOEC ÁOK, I. Belgyógyászati Klinika, 4032 Debrecen, Nagyerdei krt. 98.
E-mail: lipidreszleg@freemail.hu, paragh@internal.med.unideb.hu
Honlap: www.mat.dote.hu

[Váltás teljes nézetre] >

Magyar Diabetes Társaság

A Magyar Diabetes Társaság (MDT) a cukorbetegséggel foglalkozó szakemberek - orvosok, dietetikusok, szakápolók, gyógytornászok - szakmai szervezete. 1970-ben alakult, feladatát önálló orvostudományi társaságként végzi. A társaság szakmai folyóirata a Diabetologia Hungarica, évi négy alkalommal jelenik meg. Az MDT szoros kapcsolatot tart a betegek számára készülő "laikus" folyóiratok szerkesztőségeivel (mint pl. Diabetes, vagy Cukorbeteg Élet), részben orvos-szakmai cikkek megírásával, véleményezésével, részben olvasói levelek, kérdések megválaszolásával.

Elnök: Prof. Dr. Winkler  Gábor
Főtitkár: Dr. Barkai László
Cím: 1014 Budapest I., Feszty u. 4.
E-mail: diabetes@doki.net
Honlap: www.diabet.hu

[Váltás teljes nézetre] >

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ)

A dietetikusok felsőfokú táplálkozástudományi ismeretekkel rendelkező szakemberek, akik egészséges táplálkozási, valamint dietetikai szaktanácsadással foglalkoznak.

Elnök: Kubányi Jolán
Főtitkár: Erdélyi-Sipos Alíz
Székhely: 1151 Budapest, Batthyány u. 22.
Iroda címe: 1135 Budapest Petneházy utca 57. fsz. 5.
Telefon: (1) 269-2910 Fax: (1) 210-9075
E-mail: mdosz@mdosz.hu

[Váltás teljes nézetre] >

Magyar Egészségügyi Menedzser Klub

A Klubunk egy évtizede működik sikeresen. Alakuló közgyűlésünk 1992. április 29-én volt.
Történelmi múltunk a hazai egészségügyi  menedzserképzés kezdetéig nyúlik vissza. Az Egészségügyi Menedzserképző Alapítvány (EMKA) külföldi oktatók bevonásával az 1990/91-es tanévben az oktatókat képeztette ki, akik a tényleges menedzser-képzést 1991. szeptemberében kezdték meg. Az Egészségügyi Menedzserklub megalakításának a gondolata a hallgatók köréből indult ki. Az alapító tagság az első két évfolyam hallgatóiból (akik között orvosok, közgazdászok, ápolási vezetők voltak főképpen) és az oktatókból toborzódott. Kezdetben alig 100-an voltunk, a mai taglétszámunk - amely állandóan növekszik-, meghaladja a háromszázat.
Klubunk tagságának követniük kell a globális és helyi környezet változásait, időben kell válaszolni a gazdasági-politikai kihívásokra, miután a magyar egészségügyi menedzserek missziója: az egészségügyi ellátórendszer korszerűsítése, a magyar nép egészségének, életminőségének a javítása.

Elnök: Dr. Rácz Jenő
Örökös tiszteletbeli elnök: Dr. Szabadfalvi András
Cím: 1039 Budapest, Czetz János u. 44-46.
Telefon: (06 1) 243 2662
Fax: (06 1) 243 3896
E-mail: memklub@t-online.hu
Honlap: www.memklub.hu

[Váltás teljes nézetre] >

Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara

Elnök: Dr. Balogh Zoltán
Székhely: 1087 Budapest Könyves Kálmán körút 76. (MÓDUSZ Irodaház)
Telefon: (1) 323-2070
Honlap: www.meszk.hu
E-mail: meszk@meszk.hu

[Váltás teljes nézetre] >

Magyar Gasztroenterológiai Társaság (MGT)

A gyomor- bél rendszer megbetegedéseivel foglalkozó orvosi szervezet. A belgyógyászati és sebészeti alapvizsgák megszerzése után specializálódott orvosokat foglalja magába. Szakmai továbbképzésekkel és rendszeres kapcsolattartással tartja fenn a szakmai színvonalat.

Elnök: Prof. Dr. Rácz István
Cím: 1450 Budapest 9. Pf. 13.
Telefon/Fax: (06 1) 215 1224, (06 1) 215 4993
E-mail: gastro@gastroent.hu
Honlap: www.gastroent.hu  

[Váltás teljes nézetre] >

Magyar Gyógytornászok Társasága

Az MGYT azért jött létre, hogy tagjainak szakmai ismereteit elmélyítse, lépést tartva az orvostudomány és egészségtudomány hazai és nemzetközi eredményeivel. Szaklapja a Mozgásterápia, amely a gyógytornászok továbbképzésére, tájékoztatására évente négyszer jelenik meg.

Cím: 1277 Budapest, Pf. 72.
Telefon: (06 1) 411 1208
E-mail: physioth@t-online.hu
Honlap: www.gyogytornaszok.hu

[Váltás teljes nézetre] >

Magyar Hematológiai és Transzfúziológiai Társaság

Negyven éve alakult magyar orvosi társaság, amelyen belül számos munkacsoport (lymphoma, myelom, leukémia) működik. Tudományos szakmai tevékenységén túl együttműködik számos civil szervezettel, hogy minél hatékonyabban vegye fel a küzdelmet a vérképző rendszer daganatos betegségeivel.

Elnök: Dr. Fekete Sándor
Cím: Szent László Kórház, Hematológiai Osztály, 1097 Budapest, Gyáli út 5-7.
Telefon/Fax: (06 1) 455 8253
E-mail: s.fekete@t-online.hu
Honlap: www.mhtt.hu

[Váltás teljes nézetre] >

Magyar Hypertonia Társaság (Hungarian Society of Hypertension)

1993-ban 123 alapító taggal alakult meg a Magyar Hypertonia Társaság (MHT). Az MHT kidolgozta a hypertonia képzés rendszerét a "Hypertonia gondozás minősített orvosa" képesítést, ami hivatalos elismerést is kapott. Csatlakozott az 1994-ben megalakított európai hypertonia specialista-rendszerhez (Specialist in Clinical Hypertension - jelenleg 44 magyar tag). Megszervezte a Hypertonia Regionalis Centrumait és Decentrumait. A Magyar Nephrológiai Társasággal közös tudományos folyóiratot alapított Hypertonia és Nephrológia címen, mely újság a 10. évfolyamába lépett. Tudományos pályázatokat hirdetett meg, évenkénti Kongresszust szervezett (2005-ben a XIII. Kongresszusán több mint 1200 résztvevővel) kiadta Terápiás Irányelveit, melynek 7. felújítása 2006 januárjában látott napvilágot.
Saját webhelyet fejlesztett ki (www.hypertension.hu), melyen a társaság tagjai naprakész híreket kapnak a társasági életről és a szakma legfontosabb újdonságairól.
A honlapon a társaságról, annak tevékenységéről, tagjairól, vezetőiről, elérhetőségekről minden információ hozzáférhető. A Társaság weblapján keresztül elektronikus távoktatási és vizsgarendszert is kialakított.

Elnök: Prof. Dr. de Châtel Rudolf
Cím: 1115 Budapest, Tétényi út 12-16.
E-mail: hypertension@doki.net
Honlap: www.hypertension.hu

[Váltás teljes nézetre] >

Magyar Kardiológusok Társasága

Széleskörű nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező, elismert tudományos egyesület. Segíti a szív- és érrendszeri betegek magas szintű ellátását, valamint szakmai információkkal látja el a Népegészségügyi Program szervezőit.

Elnök: Prof. Dr. Forster Tamás
Cím: 1146 Budapest, Cházár András u. 19.
Telefon/Fax: (06 1) 461 0665
E-mail: titkarsag@mkardio.hu
Honlap: www.mkardio.hu

[Váltás teljes nézetre] >

Magyar Kemoterápiai Társaság

Az 1985-ben alakult MKT elsősorban a kísérletes kemoterápiai kutatásokkal foglalkozó kutatókat igyekezett tömöríteni, s az antimikróbás, gombaellenes és daganatellenes kutatásoknak nyújtott fórumot. Az érdeklődés középpontjában a Társaság gyógyszervegyészei által előállított és az orvos-biológusok által vizsgált új hatóanyagok kutatása állt. Az 1990-es évek elejétől a Társaság összetétele és érdeklődési köre megváltozott, s a kísérletes kutatások mellett egyre inkább a kísérletes gyógyszervizsgálatok és a betegágy közötti "híd" szerepét kívánja betölteni. A tagság a klinikai szakmák képviselőivel bővült, így infektológusok, klinikai mikrobiológusok, belgyógyászok és klinikai onkológusok is részt vesznek a munkában. Az évente megrendezett konferencián az antibakteriális, gombaellenes és daganatellenes gyógyszerek sejt- és molekuláris szintű támadáspontjáról továbbképző előadások, valamint ehhez szorosan kapcsolódó, a fertőző és a daganatos megbetegedések kialakulásának, lefolyásának és eredményesebb kezelésének kérdéseivel foglalkozó előadások hangzanak el. Kimelkedő eredmény a hazai antibiotikumrezisztencia helyzetének felmérését célzó, évenkénti adatgyűjtés kiértékelése. A Társaság közhasznú szervezet.
Az MKT által alapított Paracelsus Alapítvány évente "Paracelsus Nagy-díjjal" jutalmazza a jelentős szakmai eredményeket elért szakembereket, akik munkájukkal a Társaság hírnevét öregbítették, továbbá azokat a fiatal tagokat is díjazza, akik az év során szakmai eredményeiket közlemény formájában megjelentették.

Dr. Ludwig Endre elnök                   Dr. Kralovánszky Judit főtitkár

Magyar Kemoterápiai Társaság (MKT)
Titkárság: Szent László Kórház
Cím: 1097 Budapest, Gyáli út 5-7.
Telefon: (06 1) 455 8100/8477-es mellék

[Váltás teljes nézetre] >

Magyar Klinikai Onkológiai Társaság

A rák elleni küzdelem egyidős az emberiséggel, a daganatok sebészi eltávolítás több ezer éves múlttal rendelkezik. A 19. században a technikai fejlődés először a két nagy szakma, a belgyógyászat és a sebészet szétválását, majd a 20. század első évtizedeiben a neurológia, később számos más szakterület leválását eredményezte. Az onkológián belül is sok változás történt, a sebészi illetve az 1910-es években helyenként bevezetett sugárkezelésen túl, a 20. század második felében létrejöttek a gyógyszeres kezelés feltételei. A klasszikus kezelési módok mellett új gyógyszeres beavatkozások váltak mindennapossá, megteremtve ezzel a klinikai onkológia szakterületét. A gyakorlatban alkalmazott kezelések lettek a vakcináció, a génterápia, a dendritikus sejtek felhasználása, az enzimterápiák, az immunkezelések, a daganatsejtek oxigénellátásának megakadályozása, amelyek segítségével a daganatok egy része gyógyíthatóvá vált. A hatalmasra duzzadt ismeretanyag jobb áttekinthetőségére világszerte új, az onkológia egyes területeit képviselő tudományos társaságok alakultak, hogy szorosan együttműködve segítsék egymást a rák elleni harcban.
A négy éve alakult, ma már nemzetközileg is elismert MKOT a gyógyszeres daganatkezeléssel foglalkozó magyar szakemberek tudományos társasága. Legfontosabb célja a betegek gyógyulási esélyének javítása a komplex onkológiai ellátás gyakorlati megvalósításával. Fontos feladata a legújabb tudományos eredmények megismerése, a folyamatos továbbképzési lehetőség biztosítása, a betegek esélyegyenlőségének segítése, a betegjogok előtérbe helyezése, valamint a civil szervezetek hathatós támogatása. A Társaság örömmel fogad minden hozzá fordulót.

Dr. Szántó János elnök                             Dr. Bodoky György  titkár

Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT)
Cím: 1097 Budapest, Gyáli út 5-7.
Telefon: (06 1) 455 8107
Fax: (06 1) 455 8261
Honlap: www.mkot.hu

[Váltás teljes nézetre] >

Magyar Kórházszövetség (MKSZ)

A Magyar Kórházszövetséget (MKSZ) 1931-ben alapították, mint független, politikamentes, önkéntes társuláson alapuló, önkormányzati elven működő társadalmi szervezetet.

Az MKSZ céljai és feladatai:

- a magyar kórházak, fekvőbeteg intézetek, az ágyakkal rendelkező gyógyintézetek és egész-
  ségügyi intézetek (továbbiakban kórházak = rendes tagok) érdekvédelme és érdekképvise-
  lete, jogainak képviselete, védelme, az érdekképviseleti tevékenység összehangolása és 
  egységes fellépés biztosítása

- a kórházak hatékonyabb és korszerűbb működésének elősegítése

- olyan gazdaságilag erős szervezet kialakítása, amely a célok megvalósítását szolgáló anyagi 
  bázist biztosítja

- a munkáltatók nevében és felhatalmazásából az ágazati- és egyéb érdekegyeztető fórumok
   munkájában részvétel

- olyan szakmai tekintély elérése, mely az egészségügyi kormányzat, a finanszírozó, a tulaj-
  donosok, a szakmai szervezetek számára szükségszerűvé teszi a vele való egyeztetést

- a kórházüggyel foglalkozó tudományágak és gyakorlati feladatmegoldások tanulmányozása, 
   művelése és terjesztése

- a tagok tudományos ismereteinek bővítése

Elnök: Dr. Golub Iván
Cím: 1113 Budapest, Ibrahim u. 19.
Telefon/Fax: (06 1) 214 5118, (06 1) 214 5159, (06 1) 214 9715
E-mail: mksz@mail.eol.hu
Honlap: http://www.korhazszovetseg.hu/

[Váltás teljes nézetre] >

Magyar Onkológusok Társasága

Sugárterápiás és Onkológiai Szakmai Kollégium

Cím:
1122 Budapest, Ráth Gy. u. 7-9.

MOT: Telefon: (06 1) 224 8751
Fax: (06 1) 224 8741
E-mail: garami@oncol.hu

Kollégium: Telefon: (06 1) 224 8750
Fax: (06 1) 224 8663
E-mail: czermann@oncol.hu
Honlap: http://www.oncology.hu/
Telefon: (06 1) 224 8600/1183 v. 2487

[Váltás teljes nézetre] >

Magyar Orvosi Kamara

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) minden Magyarországon működő orvos független, demokratikus, céhszerű testülete, amely tagjainak szakmai, erkölcsi és anyagi érdekvédelmet hivatott biztosítani. Működését köztestületként a képviseleti demokrácia elvei szerint fejti ki. Átlátható működésével és befolyásával nemcsak tagjait, hanem a lakosságot és annak egészségügyét is szolgálja "a beteg üdve a legfőbb törvény" szellemében.

A MOK küldetése

- tevékenységével őrzi a hivatás tisztaságát, védi és építi az orvoskar tekintélyét, s ezzel szol-
  gálja a nemzet egészségének ügyét

- országos szervezete megyei és helyi kamarái révén részt vesz más szervezetekkel együttmű-
  ködve minden olyan döntés előkészítésében, végrehajtásában, ellenőrzésében és korszerűsí-
  tésében, amely érinti az orvosi tevékenység minőségét, bármely elemét, vagy környezetét, így
  az egészségügyi ellátás feltételrendszerét, a szakmai standardokat és protokollokat

- kidolgozza, és folyamatosan felülvizsgálja saját etikai kódexét, meghatározza és elbírálja az
  orvosi tevékenységre való alkalmasság feltételeit

- ápolja a tagjai közötti szolidaritást, és ennek szellemében vállalja az egyes orvosok, illetve
  különböző csoportjai, rétegei érdekeinek egyeztetését

- támogatja rászoruló tagjait, valamint szolgáltatásaival segíti őket a hivatás gyakorlásával
  összefüggő problémák megoldásában

- testületileg védi az orvosi kar és tagjai szakmai, erkölcsi, gazdasági, jogi és szociális érdekeit

- a magas szintű orvosi ellátás érdekében részt vesz a tagok továbbképzési, szakképzési
  követelményeinek kidolgozásában, részt vállal ezek megvalósításában

Elnök: Dr. Éger István
Székhelye: 1068 Budapest, Szondi u. 100.
Telefon: (06 1) 269 4391
Fax: (06 1) 269 4392
E-mail: mok@mok.hu

[Váltás teljes nézetre] >

Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság

Az oszteoporózissal foglalkozó szakemberek társasága, mely 1990 óta működik és 1200 tagot számlál. Célja az oktatás, a továbbképzések szervezése és irányítása, a szakmai irányelvek kidolgozása és a csontanyagcsere-betegségek tudományos vizsgálata. Együttműködik a betegegyesületekkel, valamint rehabilitációs munkacsoportja a rászoruló oszteoporózisos betegek ellátásának szervezésével foglalkozik. Honlapján nem csupán a szakemberek számára, hanem a betegeknek is elérhető hasznos információkat lehet találni.

Elnök: Dr. Lakatos Péter
Cím: Semmelweis Egyetem, ÁOK. I. sz. Belgyógyászati Klinika,  1083 Budapest, Korányi S. u. 2/a.
Telefon: (06 1) 210 0278
Honlap: http://www.osteoporosis.hu/

[Váltás teljes nézetre] >

Magyar Pszichiátriai Társaság

Célja, tevékenysége:

- korszerű pszichiátriai szemlélet képviselete
- a tudományág humanista szemléletének és módszertanának terjesztése
- a pszichiátria fejlődésének elősegítése
- a képzés, továbbképzés elősegítése
- pszichiátriai betegek joga és védelme
- kedvezményes PH előfizetés
- rendszeres tájékoztatás – Társasági Hírek
- külföldi tagoknak részvételi kedvezmény
- tagtársasági szolgáltatások
- pályázati képviselet
- pártoló tagság cégeknek, intézményeknek

Elnök: Dr. Németh Attila
Cím: 1021 Budapest, Hűvösvölgyi út 116.
Postacím: 1281 Budapest 27. Pf. 41.
Telefon: (06 1) 200 6533, (06 1) 392 0063, (06 1) 394 5922/1405
Fax: (06 1) 275 0000
E-mail: mpt1@t-online.hu
Honlap: www.mpt.iif.hu

[Váltás teljes nézetre] >

Magyar Pszichoanalitikus Egyesület (MPE)

Az MPE a magyar pszichoanalitikusok szakmai, tudományos társulása, amely kezeskedik tagjainak magas, nemzetközi kritériumoknak megfelelő szakmai színvonaláért.
A magyar pszichoanalízist Ferenczi Sándor neve fémjelzi, akinek javaslatára 1910-ben alakult meg a Nemzetközi Pszichoanalitikus Egyesület, majd 1913-ban a Magyar Pszichoanalitikus Egyesület.
A pszichoanalízis egy intenzív pszichoterápiás módszer, amely heti többszöri gyakorisággal (3-4 alkalommal) alakít ki sajátos, úgynevezett áttételi kapcsolatot, amelyen keresztül a terapeuta a paciens belső, tudattalan működésmódját jobban megértheti és kezelheti. A pszichoanalízis ilyen értelemben a rejtett motívumok és a lelki kapcsolatok megértésének és feltárásának tudománya. A pszichoanalízis másrészt egy gondolkodási rendszer, amely minden lelki eredetű jelenségre képes magyarázattal szolgálni. A pszichoanalízis emiatt széles körben alkalmazható. Számtalan területen bizonyította alkalmazhatóságát, mint a mentálhigiéne, gyerek pszichológiai ellátás, csoportterápiák stb.

Elnök: Halász Anna
Székhelye: 1081 Budapest, Köztársaság tér 6. II/29.
E-mail: magyar.pszichoanalitikusegyesulet@chello.hu
Honlap: www.psychoanalysis.hu

[Váltás teljes nézetre] >

Magyar Pszichológiai Társaság (MPT)

A Magyar Pszichológiai Társaság, amely 1928-ben alakult, az ország egyik legrégibb tudományos társasága. A Társaság célja a magyar pszichológia tudományos közéletének szervezése, a pszichológiai oktatás, kutatás és gyakorlat fejlesztése, a tagok szakmai tájékozódásának elősegítése. A Társaság magas színvonalú ismeretek nyújtásával szerepet vállal a pszichológusok továbbképzésében, az ismeretterjesztésben, a nemzetközi kapcsolatok ápolásában.
A Társaság tagja lehet minden, a pszichológia valamely szakterületén,  vagy határterületén tevékenykedő, megfelelő szakképzettséggel rendelkező,vagy annak megszerzésén munkálkodó magyar állampolgár, aki az alapszabályban foglaltakat elfogadja, két szakmai ajánlóval rendelkezik és az éves tagdíjat megfizeti.
Az MPT havonta hírlevelet ad ki tagjai számára az aktuális közéleti hírekről, álláslehetőségekről, új könyvekről, pályázatokról, továbbképzési lehetőségekről. Az MPT folyóirata a Magyar Pszichológiai Szemle.
A Társaság kétévente országos nagygyűlést szervez, melynek célja, hogy fórumot teremtsen a szakma hazai művelői számára tudományos eredményeik, tapasztalataik bemutatására, vélemény- és tapasztalatcserére.
A Társaság szakmai elismerését kétféle díjjal fejezi ki: Ranschburg Emlékérem és Társasági Emlékérem.
Az MPT tagjainak létszáma jelenleg 1670 fő. A tagok között a szűkebb szakma képviselőin túl szép számmal megtalálhatók a határterületek képviselői (pszichiátria, szociológia, pedagógia), illetve a pszichológus pályára készülő egyetemi hallgatók.

Elnök: Ritoókné Ádám Magda
Cím: 1075 Budapest, Kazinczy u. 23-27. I/116.
Telefon: (06 1) 461 4521
E-mail: mpt@ppk.elte.hu
Honlap: www.mpt.hu

[Váltás teljes nézetre] >

Magyar Rákellenes Liga


A Liga önkéntesei munkájával, a támogatói által juttatott adományokkal segíti a rák korai felismerését, megelőzését, a betegek gyógyítását, rehabilitációját és a rákkutatást. A Ligában mi, egészségesek és betegek, magánszemélyek és orvosok működünk együtt, hogy ezeket az erőforrásokat felhasználva segítsünk:

- felhívjuk az egészségesek figyelmét arra, hogy mit tehetnek a rák korai felismerése érdekében,
   mivel csökkenthetik a betegség kialakulásának kockázatát
- küzdünk azért, hogy a fiatalok tiszta, dohányfüsttől mentes levegőben éljenek
- pályázatokat hirdetünk meg, hogy felhívjuk figyelmüket az egészséges életre, a dohányzás
  mellőzésére, a helyes táplálkozásra. Erősítjük a családtagok egymásért érzett felelősségét.
- a rák korai felismerését segítő, könnyen elvégezhető önvizsgálatokra tanítunk
- információs bázisunkból felvilágosítást adunk minden hozzánk fordulónak
- minden évben, a  tavaszi Nemzeti Rákellenes Napon, a Nemzetközi Rákellenes Unió iránymuta-
   tásainak megfelelően meghirdetjük éves programunkat
- hozzáférhetővé akarjuk tenni a rákkal kapcsolatos ismereteket, ezért rákellenes részleget hoz-
   tunk létre a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár újpesti fiókjában
- rákszűréseket szervezünk
- önkéntesek szervezésével és képzésével segítjük a betegek ellátását
- adományokat gyűjtünk, amelyekből gyógyító eszközök beszerzését, kutatásokat és költséges
   gyógykezeléseket támogatunk
- betegtájékoztató kiadványokat készítünk, hogy így is segítsük a hatékony terápiát
- segítjük az életminőség javítását külföldön már elterjedt módszerek, eszközök, gyógyszerek
   behozatalával, hazai elterjesztésével
- lelki támogatást nyújtunk személyesen és anonim telefonvonalon
- együttműködünk az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálattal az Egészséges Nemze-
  tért Népegészségügyi Programban

S ezeken túl is anyagi, szellemi és szervezési erőforrásokat kutatunk fel és mozgósítunk a  rákbetegek és az egészségesek érdekében.

Dr. Vasváry Artúrné
elnök

További információ:

Magyar Rákellenes Liga
Kiemelkedően közhasznú szervezet
Betegszolgálat I.: 1122 Budapest, Kékgolyó u. 13., 6. épület
Telefon: (06 1) 202 4017
Betegszolgálat II.: 1075 Budapest, Madách I. út 5.
Telefon/Telefax:
(06 1)  321 7445
Központi Iroda: 1123 Budapest, Ráth György u. 6. fszt.
Telefon: (06 1) 225 1621, (06 1) 225 1622
Fax: (06 1) 225 1623
Levelezési cím: 1507 Budapest, Pf. 7.
E-mail: info@rakliga.hu
Honlap: http://www.rakliga.hu

"Együtt a Rák Ellen" telefonos lelkisegély szolgálat
Telefon:
(06 80) 505 675, hívható hétfőtől szombatig, 9-21 óráig

[Váltás teljes nézetre] >

Magyar Sugárterápiás Társaság

A magyar sugárterápia története a század végén kezdődött. A Ratkóczy, Kisfaludy, Vándor, Bozóky és Ródé nevek jól ismertek nemcsak a hazai, hanem a világ sugárterápiás szakemberei között. A sugárterapeuták a Magyar Radiológus Társaság és a Magyar Onkológiai Társaság keretei között fejtették ki tevékenységüket. A szakma kiteljesedése miatt, ezt felismerve Prof. Dr. Németh György vezetésével megalakult az MST. Alapító elnökként Prof. Dr. Németh György négy évig vezette a társaságot, lerakta a társaság és a szakma alapjait és megteremtette elismertségét. Elévülhetetlen érdemei miatt a Társaság őt tiszteletbeli elnökévé választotta.
Második elnöknek a Társaság Prof. Dr. Ésik Olgát választotta, akinek tevékenysége alatt csúcsosodott ki a nemzetközi kapcsolatrendszer, ennek eredményeként az MST a Strahlentherapy und Oncology Kiadó tudományos társaságai közé került, illetve ESTRO vezetőségi tagként szorosabbra fűzte a kapcsolatokat.
Az MST feladatai közé tartozik a sugárterápia, mint önálló szakma megjelenítése és érdekképviselete, illetve integrálása az onkológiába, a szakmai továbbképzések megszervezése és koordinálása, valamint a részvétel a hazai, nemzetközi és társszakmák kongresszusain.
Eddig öt kongresszust szerveztünk, amelyeken szembetűnő volt nemcsak a géppark országos szintű bővülése és javulása, hanem a résztvevő orvosok, fizikusok, asszisztensek szakmai fejlődése is. A Társaságon belül megalakult a fizikusi és szakasszisztensi szekció.

Dr. Erfán József  elnök                            Dr. Pikó Béla titkár

Magyar Sugárterápiás Társaság (MST)
Cím (elnök): 4400 Nyíregyháza, Szent István út 68.
Telefon/Fax: (06 42) 465 666
E-mail: korodi@josa.szabinet.hu
Cím (titkár): 5700 Gyula, Semmelweis út 1.
Telefon: (06 66) 463 763
Fax: (06 66) 463 044
E-mail: piko_b@pandy.hu

[Váltás teljes nézetre] >

Magyar Szenológiai Társaság


Fővárosi Uzsoki Onkoradiológiai Központ

Elnök:
Dr. Nagykálnai Tamás
Cím: 1145 Budapest, Uzsoki u. 29.
Telefon: (06 1) 251 7333
Fax: (06 1) 251 5488

[Váltás teljes nézetre] >

Magyar Tüdőgyógyász Társaság

A Társaság céljai, tevékenysége:

1. A társaság tagjai továbbképzésének, valamint tudományos munkásságának ösztönzése és finanszírozása.

2. Külföldi orvosi (elsősorban tüdőgyógyász) és egészségügyi célkitűzésű társaságokkal és azok tagjaival való kapcsolatok fejlesztése.

3. Szakmai konferenciák szervezése és lebonyolítása. Szakmai utánpótlás ösztönzése, ösztöndíj, pályadíj vagy egyéb formában.

Elnök: Dr. Herjavecz Irén
Cím: Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet, 1529 Budapest, Pihenő út 1.
Telefon: (06 1) 391 3309
E-mail: tudogyogyasz@doki.net
Honlap: www.tudogyogyasz.hu

[Váltás teljes nézetre] >

MTA Pszichológiai Kutatóintézet

Az MTA Pszichológiai Kutatóintézetének feladata a tudományos haladást elősegítő, közvetlenül vagy közvetve a hazai gyakorlatban is hasznosítható pszichológiai alapkutatások művelése; a pszichológia több területére kiterjedő tudományos kérdések komplex vizsgálata; a korszerű pszichológiai kutatási módszerek meghonosítása és fejlesztése; közreműködés a szakemberképzés és a tudományos utánpótlás nevelésének intézményes - graduális és posztgraduális- formáiban; kutatási együttműködés kialakítása hazai és külföldi tudományos intézményekkel; a pszichológiai kutatás elősegítése; tevékeny, segítőkész, a tudományos és tudományetikai értékek érvényesülését szolgáló közreműködés a pszichológiai tudományos közéletben.

Igazgató: Czigler István, DSc
Székhely: 1132 Budapest, Victor Hugo u. 18-22.
Telefon: (06 1) 239 6726, (06 1) 279 6010
Fax: (06 1) 239 6727
Postai cím: 1394 Budapest, Pf. 398
E-mail: czigler@cogpsyphy.hu, farkase@mtapi.hu

[Váltás teljes nézetre] >

National Cancer Institute

A SpringMed Betegtájékoztató Füzetek - Onkológia sorozat az amerikai Rákellenes Intézet (National Cancer Institute, NCI) kiadványai alapján készül. Minden kiadványt a hazai viszonyokra adaptáltunk és a betegek számára fontos, hasznos információkkal egészítünk ki. Az NCI a National Institutes of Health (NIH, Amerikai Nemzeti Egészségvédelmi Intézet) része, az Egyesült Államok Egészségügyi Minisztériumában működő Népegészségügyi Irodát képező nyolc szervezet egyike. 1937-es alapítása után a szövetségi kormány fő rákkutató, szakmai továbbképző és betegtájékoztató szervezete lett. Az Amerikai Nemzeti Rákprogram irányítója, ennek keretében a rákkutatás, orvos szakmai képzés, egészségügyi betegfelvilágosítás, a rák kialakulásával, felismerésével, a rákszűréssel, a kezeléssel, a rehabilitációval, a betegkövetéssel és a betegek érzelmi támogatásával kapcsolatos programok, rendezvények szervezése zajlik.

A National Cancer Institute tevékenységei:

- az egyetemekkel, kórházakkal, rákkutatással foglalkozó alapítványokkal együttműködve 
   kutatási projekteket támogat és koordinál
- saját laboratóriumában és klinikáin rákkutatásokat folytat
- a daganatos betegségek területén alap- és felsőfokú, valamint posztgraduális továbbkép-
  zéseket, konferenciákat szervez
- támogatja az egyesült államokbeli onkológiai központokat
- együttműködik a rákkutatás és a szakmai képzés területén tevékenykedő, önkéntesekből álló
   belföldi és külföldi szervezetekkel
- nagy hangsúlyt helyez a daganatos betegségekkel kapcsolatos, szakmailag kifogástalan
   egészségügyi információk gyűjtésére és terjesztésére
- a National Cancer Institute (NCI) angol nyelvű honlapján (http://www.nci.nih.gov/) számos
   hasznos információ található

További információ:

National Cancer Institute
Cím:
Executive Plaza North
6130 Executive Boulevard MSC 7301
Bethesda, MD 20892
Telefon: (301) 496 4761
Fax: (301) 496 3954
E-mail: cancergovstaff@mail.nih.gov
Honlap: http://www.nci.nih.gov/

[Váltás teljes nézetre] >

Országos Alapellátási Intézet

Az Országos Alapellátási Intézetnek, mint az alapellátás (háziorvosi, házi gyermekorvosi, iskolaorvosi, védőnői szolgálat és a beteg otthonában nyújtott ápolási szolgáltatás) szervezési-módszertani, tudományos kutató alapintézményének célja a felsorolt  területeken dolgozók mindennapi munkájához szükséges szakmai tudás, információ biztosítása, az alapellátási tevékenység monitorozása és a naprakész indikátorok alapján a fejlesztési lehetőségek és igények feltárása, valamint a szükséges döntések előkészítő munkáinak elvégzése.
Az alapellátási szolgálatok optimális működésének biztosításán keresztül intézetünk kifejezett szándéka a lakosság egészségi állapotának javítása, a népességet leginkább veszélyeztető betegségek előfordulásának és a halálozásnak a csökkentése. Ennek érdekében hangsúlyozottan foglalkozunk az alapellátásban végezhető megelőző, gondozó és rehabilitációs tevékenységek egységes, egyenlő és hatékony gyakorlati kivitelezésének elősegítésével.
Tevékenysége során intézetünk alkalmazza és támogatja a minisztériumnak az alapellátás területére vonatkozó iránymutatásait, együttműködik az ÁNTSZ-szel és a szakfelügyeleti szolgálattal. Regionális centrumain keresztül biztosítja a kapcsolatot minden egyes alapellátó egységgel.
A Háziorvostani Szakmai Kollégiummal és az egyetemek családorvosi tanszékeinek segítségével hozzáférhetővé teszi az orvostudomány naprakész szakmai információit. Nemzetközi kapcsolatain keresztül elősegíti a korszerű szakmai és szervezési elvek és módszerek meghonosítását a magyar alapellátásban, különösen az európai integráció vonatkozásában.
Az Intézet valamennyi munkatársa azon dolgozik, hogy a jelen nyilatkozatban megfogalmazott célok és szándékok teljesüljenek.

Dr. Balogh Sándor főigazgató

További információ:

Cím: 1135 Budapest, Szabolcs utca 33-35.
Telefon: (06 1) 239 0473
Fax: (06 1) 239 0474
E-mail: oali@oali.hu
Honlap: www.oali.hu

[Váltás teljes nézetre] >

Országos Egészségfejlesztési Intézet


Főigazgató:
Gábor Edina
Cím: 1096 Budapest, Nagyvárad tér 2.
Levelezési cím: 1395 Budapest, Pf. 433.
Telefon: (06 1) 428 8272
Fax: (06 1) 428 8273
E-mail: titkarsag@oefi.hu
Honlap: www.oefi.hu

[Váltás teljes nézetre] >

Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet

Az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet az egykori Erzsébet királyné Szanatórium helyén működik, melyet 1901 novemberében nyitottak meg. Küldetésünk lényege a szakmai igényesség mellett a szanatóriumi hagyomány: a gondos ápolás és a betegeinkkel való személyes szolidaritás megőrzése. A hosszantartó és visszatérő tünetekkel járó betegségeknél a fontosnak a gondozást tartjuk, ezt szolgálja kórházi feladatainkon túlmenően valamennyi járóbeteg ellátó ambulanciánk, a tüdőgondozókkal, a szakellátással és háziorvosokkal kialakított sokrétű kapcsolatunk.
Országos intézeti feladatunkból eredően irányítjuk az egész országban a tüdőbetegségek elleni küzdelmet, kidolgozzuk nemcsak a gyógyítás, hanem a megelőzés, a korai felfedezés legalkalmasabb módszereit is.

Főigazgató: Prof. Dr. Strausz János
Cím: 1529 Budapest Pihenő út 1.
Telefon: (06 1) 391 3200
Fax: (06 1) 200 7060
Honlap: www.koranyi.hu

[Váltás teljes nézetre] >

Sapientia Egyetem

A soproni egyetem őse a Selmecbányán III. Károly által 1735-ben alapított Bányatisztképző Iskola, amelyet Mária Terézia 1762-ben akadémiai rangra emelt.
1919-ben az intézmény Magyar Királyi Bányászati és Erdészeti Főiskola néven Sopronban talált új otthonra.
A közgazdászképzés 1995-ben indult Sopronban levelező tagozaton. Az első nappali tagozatos évfolyam 1996. szeptemberében kezdte meg tanulmányait. 2000. január elsején megalakult a Közgazdaságtudományi Kar. A Kar a 2000/2001. tanévtől kezdve posztgraduális képzéseket is folytat Sopronban és Budapesten is.
2001 szeptemberében akkreditálták a Kar Doktori Iskoláját, így lehetőség nyílt PhD-fokozat megszerzésére és ezzel együtt habilitációs eljárás lefolytatására is.
A Karon valamennyi képzésen együtt 3200 hallgató tanul.

Nyugat-Magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Kar
Alapító dékán:
Prof. Dr. Gidai Erzsébet
Cím: 9400 Sopron, Erzsébet u. 9.
Telefon/Fax: (06 99) 518 257

[Váltás teljes nézetre] >

Semmelweis Egyetem Szájsebészeti és Fogászati Klinika

A Klinika több, mint 100 éves. Alapítója Árkövy József, a Sztomatológia tantárgy első professzora, egyetemi tanszékvezetője volt. Klinikánk Európában az elsők között rendelkezett arc- és állcsontsebészeti fekvőbetegosztállyal. Árkövy József után Szabó József professzor a klinikát modernizálta, új osztályokkal bővítette, fellendítette a tudományos életet. Utódja Máthé Dénes, majd 1945-1968-ig Balogh Károly volt, akinek vezetésével megalakult a Fogorvosi Kar, külön klinikákkal. 1968 után Berényi Béla lett az intézet vezetője, aki útjára indította a modern szájsebészetet. Őt méltó utódja, Vámos Imre (1975-1980) követte. 1981 óta Szabó György professzor az intézet vezetője. Nagyrészt neki köszönhető a klinika átépítése, a régi szájsebészeti képzés átalakítása, ami már figyelembe veszi mind a fogorvosi, mind az általános orvosi diplomával rendelkezők lehetőségeit. A klinikán élénk tudományos élet zajlik, ezt könyvek, dolgozatok, itthoni és külföldi kongresszusokon való rendszeres részvétel és előadások fémjelzik. A klinikát méltán tartják európai színvonalúnak. Az új fekvőbetegosztály, a posztoperatív és műtő részleg minden igényt kielégít. A modern szájsebészeti ambulancia a fekvőbetegosztállyal szerves egységben működik. Itt található a Semmelweis Egyetem egyik legmodernebb tanterme. Az intézményben az oktatás és a gyógyítás a legkorszerűbb keretek között folyik, továbbá a betegellátás színvonalának megőrzését, a szakemberek továbbképzését támogató alapítvány is működik: Alapítvány a Száj-, arc- és állcsontsebészeti betegségek gyógyításáért.

Dr. Németh György
egyetemi adjunktus

További információ:

Semmelweis Egyetem, Fogorvostudományi Kar
Szájsebészeti és Fogászati Klinika

Cím: 1085 Budapest, Mária u. 52.
Telefon/Fax: (06 1) 266 0456

[Váltás teljes nézetre] >

Tudomány Kiadó

Tudomány Kiadó Kft.
A kiadó 1991 végén alakult.

[Váltás teljes nézetre] >

Yamamoto Intézet

Yamamoto – Intézet

1989-ben Magyarországon, Budapesten elsőként alakult meg egy olyan intézet, amelynek diagnosztikai és gyógyító módszereiben ötvöződnek a hagyományos és a komplementer (természetes gyógymódok) orvoslás eljárásai. Az Intézet Budapest XIX. kerületében, Kispesten, kertvárosi környezetben található (Petőfi u. 79. Tel./fax: 281-3035). Jól felszerelt, a nyugat-európai követelményeknek megfelelően kialakított rendelőkkel, folyamatosan bővülő műszerparkkal, korszerű rehabilitációs eszközökkel áll a járó betegek rendelkezésére. Szolgáltatásaink: állapotfelmérés, allergiaszűrés, akupunktúra, tartós-akupunktúra, belgyógyászat, foglalkozás-egészségügy, dohányzásról leszoktatás, neurálterápia, rehabilitáció. Intézetünkben szakképzett, több orvosi szakmában is járatos orvosi és egészségügyi személyzet dolgozik magas szinten.

Honlap: www.yamamoto.hu

[Váltás teljes nézetre] >

SpringMed Kiadó Kft. | 1011 Budapest Iskola u. 6. | Tel: 279 0527 / 06-20 511-6269 | E-mail: info[kukac]springmed.hu
SpringMed Könyvsarok  | 1117 Budapest Fehérvári út 12. (Rendelőintézet) | Tel.: 279 2100/2232 mellék

Kártyás fizetés szolgáltatója:

Elfogadott kártyák: